Tuesday 13 January 2015

ais krim oreo ♨

Assalamua'laikum wbt

Q nak kongsikan resepi ni memandangkan Q ni penggemar ais krim Mc Flurry . Jom kita mentelaah resepi ni .

bahan-bahan :

1 tin susu cair 
1/4 tin susu pekat ( kalau rasa banyak kamu kurangkan ye )
1 sudu camca esen vanilla 
1 paket biskut oreo 
1 sudu besar ovellete 

cara-cara  :

  1. asingkan biskut oreo dan krim .
  2. hancurkan biskut oreo sederhana hancur . Korang ada dua cara . First , korang masukkan biskut tu kat dalam plastik and then ketuk guna penguli ke apa ke . Kedua , cara yang lebih beradab guna je blender kering tu , tapi jangan sampai lumat sangat .
  3. untuk adunan aiskrim , masukkan susu cair , susu pekat , esen vanilla dan ovellete ke dalam mixer dan putar adunan dalam 15 minit . Boleh guna blender kalau tak ada mixer .
  4. Nampak gebu tu , masukkan separuh biskut yang dah dihancurkan tadi ke dalam adunan.
  5. putar sampai gebu lagi (5 minit ) kalau texture dah memenuhi kepuasan korang , letak dalam bekas tak kesah la apa-apa bentuk pon boleh . 
  6. Hias aiskrim korang dengan oreo hancur yang separuh ditinggalkan tu .
  7. masuk peti sejuk . tunggu dalam beberapa jam dan selamat makan . 


pengat tepung gandum ♨

Assalamualaikum wbt

Hai korang . Tetibe plak nak buat resepi ni . actually ada orang ngidam nak makan . hehehe .

bahan-bahan :

tepung gandum 2 @3 cawan
gula melaka - ikut tahap kemanisan yang kamu suka
2 helai daun pandan
garam secukup rasa

cara-cara :


  1. gaul sebati tepung gandum , garam dan secawan air . Buat bentuk yang kamu suka . Kalau Q , amik doh tadi tu gentel sampai jadi panjang .
  2. Panaskan air dan masukkan adunan tadi yang kita dah bentukkan tu .
  3. Kalau semua tepung tu dah timbul maknanya tepung dah masak . So , kita masukkan santan , gula melaka , daun pandan dan garam secukup rasa . Daun pandan tu kamu kena carikkan sebelum ikat tau supaya dapat bagi aroma dekat pengat kita tu . =)
  4. kacau sehingga gula melaka cair 
  5. kacau sekali sekala 15-20 minit .
  6. Dah boleh hidangkan . Mudah bukan .